Sušené čučoriedky - na prípravu čaju.
Modrofialové plody čučoriedok obyčajných alebo lesných (Vaccinium myrtillus) sú mimoriadne chutné, preto sa na ne tešíme každý rok v júni, keď dozrejú v lesoch.
Pre svoje výhody sa sušené čučoriedky používajú počas celého roka - varením čaju z nich.
Pri bylinkových čajoch je obzvlášť dôležitá správna príprava a dávkovanie. Zlatým pravidlom je pripravovať ich vždy čerstvé a podľa návodu, ktorý platí pre konkrétnu rastlinu.
Existujú tri spôsoby prípravy bylinkového čaju.
1. Nálev je najrozšírenejšia forma prípravy bylinkových čajov. Usušené rastliny sa zalejú vriacou vodou s teplotou 90 stupňov Celzia a nechajú sa 5-15 minút odstáť, potom sa čaj scedí.
2. Zálievka je vyrobená z bylín, ktoré sú veľmi citlivé na teplo. Zalejú sa vodou pri izbovej teplote a nechajú sa cez noc odstáť, potom sa scedia.
3. Z koreňov, kôry alebo semien sa zvyčajne pripravuje odvar. Byliny sa privedú do varu v studenej vode, potom sa povaria 10-20 minút a scedia.
Ak nemôžete piť čaj bez prísad, pridajte doň med alebo citrón, ale až keď vychladne natoľko, že je vlažný - len tak teplota nezničí prospešné látky v mede resp. citróne.