Inulín – prírodný prebiotik, ktorý sa stará o trávenie a absorpciu živín.
Inulín je vláknina, ktorá je zložená z miešanice polysacharidov z fruktózových zložiek a slúži ako živina. Nachádza sa v rôznych rastlinách, ako sú agáve, banán, špargľa, pšenica a čakanka, z ktorej pochádza aj inulín značky Intenson.
Zaraďujeme ho aj medzi prebiotiká – druh vlákniny, ktoré podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v tráviacom trakte. Sú mimoriadne dôležité pre naše telo, pretože sa starajú o trávenie a absorpciu živín a posilňujú imunitný systém.
Čakankový inulín – chutný spôsob, ako zvýšiť príjem vlákniny v strave.
Inulín patrí medzi výživové vlákniny, ktoré sa pri konzumácii v našom žalúdku nestrávia ani neabsorbujú, preto slúžia ako potrava prospešným baktériám v črevách.
Môžeme ho konzumovať rôznymi spôsobmi, najčastejšie však:
- pridávame do čaju alebo kávy,
- vmiešame do müsli, kaší alebo smoothie,
- použijeme na zahustenie omáčok,
- posypeme ním šaláty a iné jedlá,
- pridávame do rôznych receptov (čiastočne nahradíme cukor),
- zmiešame s trochou masla a použijeme ako zálievku na mäso alebo zeleninu.
Inulín je užitočný aj v kozmetike, kde je častou zložkou krémov a telových mliek, pretože sa stará o hydratáciu pokožky a zároveň zlepšuje jej štruktúru.